Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Πώς μας βλέπουν οι άλλοι...

Λόγω δουλειάς το τελευταίο τριήμερο δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με το Blog και σήμερα που άνοιξα είδα με έκπληξη ότι έχει γίνει χαμός με μηνύματα στην προηγούμενη ανάρτηση. Κάποιοι θεωρούν ότι κατέχουν τη μία και μοναδική αλήθεια. Αυτό ίσως να είναι κακό. Το να θέλουν να την επιβάλλουν στους άλλους όμως, ε, αυτό είναι εντελώς παράλογο.
Κάθε είδους δημόσιος διάλογος (και σ’ αυτά τα είδη προστέθηκε εσχάτως το διαδίκτυο με forum, blog κ.α.) δίνει η δυνατότητα για κατάθεση απόψεων, για σχόλια, για συζήτηση. Μερικοί εκλαμβάνουν αυτή τη δυνατότητα, ως ευκαιρία να επιβάλλουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν σωστό σε κάθε συμμετέχοντα στο διάλογο.
Ειδικά στα του Παναιτωλικού οι ειδήμονες είναι πάρα πολλοί, οπότε έχουμε φτάσει στο σημείο να «χαθεί η μπάλα». Μερικοί ενδεχομένως να έχουν λόγους να επιτεθούν σε προσωπικό επίπεδο στον Κωστούλα, τους συνεργάτες του, στον προπονητή, τους παίκτες, στους φιλάθλους. Κάποιοι άλλοι, επειδή έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν στη ζωή του, απειλώντας όσους έχουν διαφορετική άποψη. Άλλοι το κάνουν επειδή, λένε, δεν αντέχουν τον Παναιτωλικό τόσο χαμηλά.
Όλοι μιλάνε εξ’ ονόματος του «λαού» και με σημαία το ενδιαφέρον την αγάπη για την ομάδα. Έχουμε επιδοθεί σε αγώνα ν’ αποδείξει ο καθένας για τον εαυτό του, πόσο «Παναιτωλικάρες» είμαστε. Χιλιάδες πρόεδροι, χιλιάδες προπονητές, χιλιάδες παικταράδες έχει η εξέδρα. Εκατομμύρια απόψεις που ζητάνε θέση και επιβεβαίωση. Και έχουμε φτάσει στο σημείο να βγάζουμε μεταξύ μας τα μάτια μας. Να μας παρατηρούν οι άλλοι και να μην πιστεύουν στα δικά τους μάτια τους.
Κοιτάζοντας στο http://www.agriniofans.gr/ βρήκα σήμερα ένα post που είχε αντιγράψει ένα μέλος του, από το αντίστοιχο forum των φιλάθλων του Αιολικού. Το μεταφέρω αυτούσιο και νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανένα απολύτως δικό μου σχόλιο.

Dim
Δημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 24, 2008 10:12 pm

Μπήκα στο φόρουμ των φιλάθλων του Παναιτωλικού και έπαθα την πλάκα μου .Τι μουρμούρα τι γκρίνια επικρατεί δεν πίστευα το τι διάβαζα. Αντί να πουν δόξα το Θεό έχουμε μια αξιόμαχη ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο , μια διοίκηση με αρκετά χρήματα , μια συμμετοχή των φιλάθλων που γεμίζει και με το παραπάνω το γήπεδο στα εντός και μια μεγάλη συμμετοχή στα εκτός έδρας αγώνες . Διαβάζω γκρίνια και πάλι γκρίνια . Που να ήταν ο Παναιτωλικος στην δική μας θέση από άποψη διοικητική θα είχαν στήσει κρεμάλες στην Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως .Ίσως με αυτό τον τρόπο να μπορούσαμε να μειώσουμε τα λαμογια του τόπου μας αλλά δεν είναι η λύση . Τους εγγράψαν δυο λόγια , διαβάστε .

jkp
Δημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 24, 2008 10:47 pm

Και καλά, αυτή η γκρίνια στο forum είναι πολιτισμένη.
Έχοντας φίλους Αγρινιώτες και περνώντας συχνά από το Αγρίνιο ( και έχοντας παρακολουθήσει και το ματς του προηγούμενου γύρου μέσα στην κερκίδα των Αγρινιωτών ), έχω ακούσει κάτι συζητήσεις σε καφενεία και ταβέρνες, που θα 'λεγε κανείς ότι ο Παναιτωλικός είναι χειρότερος κι από τη Θήβα. Αλλά ξέρεις τι γίνεται, γιατρέ μας;
Η ομάδα του Αγρινίου έχει έναν πρόεδρο που γουστάρει να ρίχνει λεφτά για την ομάδα του και που έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ιδανικό πλέον. Έχει κάνει το γήπεδο της ομάδας κούκλα, έχει χτίσει ένα καταπληκτικό προπονητικό κέντρο που εγκαινιάστηκε φέτος νομίζω και το ζηλεύουν ομάδες Α' Εθνικής, έχει φτιάξει ένα ρόστερ που θεωρητικά είναι για Β' Εθνική τουλάχιστον, και όλες αυτές οι κινήσεις έχουν φέρει κόσμο στο γήπεδο, κόσμο που φέτος πίστεψε πάρα πολύ στην άνοδο.
Όταν οι παίκτες δεν αποδίδουν τελικά όσο θα περίμενε κανείς, είναι πολύ λογικό να υπάρχει έντονη απογοήτευση και να κυριαρχεί η αίσθηση ότι η δική τους συμβολή είναι αναλογικά πολύ κατώτερη αυτής όλων των υπολοίπων παραγόντων της ομάδας, και ότι τέλος πάντων αυτή η ομάδα που λέτε όλοι ότι είναι η καλύτερη ομάδα που έχει περάσει από το γήπεδό μας τα τελευταία χρόνια δε φαίνεται να καταφέρνει να το αποδείξει μακροπρόθεσμα και να διεκδικεί αυτό που θεωρητικά της αξίζει.
Έτσι καταλήγουν οι φίλοι μας να θεωρούν τους παίκτες αχάριστους και αδιάφορους και γι' αυτό γκρινιάζουν.
Να δείτε όμως ότι ο Παναιτωλικός θα ανέβει φέτος και ότι όλοι αυτοί που τώρα γκρινιάζουν θα αποθεώνουν τους παίκτες τελευταία αγωνιστική.
Και θα βρεθεί και κανας άνθρωπος που θα περάσει από 'δω και θα πει γιατρέ, καλά μας τα έλεγες τότε.

dimi3
Δημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 24, 2008 11:39 pm
jkp ξερεις τι λεει ο γιατρος που επι 25 χρονια ειναι στον παγκο του ΑΙΟ και δεν εχει δει ποτε του τετοια επενδυση? Αμα εμεις ειχαμε καποιον σαν του παναιτωλικου και μας ειχε εξασφαλισει παρον και μελλον θα ειμασταν οχι απλα ευχαριστημενοι αλλα ουτε και θα διανοούμασταν να γρινιαξουμε. Οι φιλοι του ΠΑΝΕ γρινιαζουν γιατι εχουν μαθει τα τελευταια χρονια σε ωραιες καταστασεις, αλλα τιποτε δεν ειναι τοσο ασχημο ωστε να μην μπορει να γινει χειροτερο... δηλαδη αμα τους εγκαταληψει ο Σουηδος...



Share

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και τι θα γίνει χρήστο; αυτοί καλά τα λένε αλλά είναι έξω από το χορό. εσένα σου αρέσει αυτή η κατάσταση πο επικρατεί στον παναιτωλικό; κανείς δεν είπε ποτέ κωστούλα φύγε και ούτε θα το πει. αλλά έχουμε φθάσει στο σημείο ( είμαι σίγουρος και εσύ) να λέμε ότι δεν πάει άλλο. δεν μπορεί μέσα σε 3 χρόνια να έχουν πέσει μόνο για μεταγραφές 5 εκ. ευρώ περίπου και μην βλέπεις αντίκρισμα. κανείς δεν είναι περισσότερο παναιτωλικός από κανέναν. όλοι το ίδιο είμαστε πάνω κάτω. αλλά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει από τον άλλο να κάνει κριτική στην ομάδα και στην διοίκηση. κανείς δεν είναι υπεράνω .

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΗ-ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕ:
ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΔΕ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ.
ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΣΚΕΠΑΣΤΡΑ ΝΑ ΡΙΞΕΣ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΜΠΟΥΤΙΚ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΠΟΚ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ.ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΓΚΕΛΑ (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ) ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΓΡΑΣΙΔΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΦΕΤΟΣ) ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΩΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΝΑ 'ΚΟΝΔΥΛΙ' ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ (ΙΣΩΣ ΜΑΣ ΔΙΟΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΑ) ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΙΣΜΟ ΜΑΣ ΣΕ ΟΔΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΓΕΡΟΔΕΜΕΝΟΥΣ ΜΠΡΑΒΟΥΣ ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ....

ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΠΑΙΧΤΑΡΑΔΕΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ?
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΜΕ ΜΕΣΟΝ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ?ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΞΙΑ ΣΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ Δ ΕΘΝΙΚΗΣ?ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ?

ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΙ.ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΑΕΙ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Η' ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ)

ΥΓ:ΠΡΟΕΔΡΕ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ.
ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΟΥΝΑ ΕΣΥ ΤΩΡΑ Η ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΕΜ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΟΥ ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

3:01 είσαι ΑΠΑΙΧΤΟΣ!!!!!!!εγκρίνω και επαυξάνω!!!!!!!!!!!ετσι ακριβώς...δεν φτάνει που εκανε όοοοολααα αυτα που περιγράφονται απο τον φίλο και με το παραπάνω τον βρίζουμε τον άνθρωπο....τια να πω;; σε προηγούμενο ποστ είχα ξαναπέι οτι ολοι αυτοί που τώρα βρίζουν και λιδωρούν την ομάδα μας στο τέλος θα είναι πρώτη στα πανυγήρια για την άνοδο η οποία πιστεύω πως φέτος είναι περισότερο απο κάθε άλλη φορά πιο κοντά..Είμαι Σέρρες εαν ξερατε το τι λένε για τον Θεοδωρίδη ή τι έλεγαν το καλοκαίρι για τις μεταγραφές που έκανε (δηλαδή καμία, απλά πήρε 4 δανεικούς απο τον ΠΑΟΚ) θα είχατε μείνει με ανοικτό το στόμα..και όμως η Σέρρες φέτος δεν παίζονται με τίποτα......οτι και να λένε για τον προεδρό ή για τον προπονητήν είναι 1η στη βαθμολογία..και εμείς καπου εκεί ειμαστε 1η δεν είμαστε αλλά εχουμε ακόμα πολύ δρόμο και τελικά πιστεύω θα τα καταφέρουμε...

Ανώνυμος είπε...

Να σημειώσω μόνο ότι το πρώτο σχόλιο δεν έγινε από τον dimi3, αλλά από τον Dim, το γιατρό της ομάδας μας.

Ανώνυμος είπε...

Από: katrin
Ε ρε και να είχαμε εμέίς έναν τέτοιο πρόεδρο..... :-?

Dim είπε...

Δεν θα είχαμε μείνει από απολυμαντικά να πλένουμε της εμφανίσεις μας . Έτσι Δούρειε Ίππε !!!!!

Ανώνυμος είπε...

pane ole.an poume kai kati parapano de xalase okosmos.otan exeis poly lao einai fysiko na akoygontaipolla. poy einai o altobelli.alan hansen

Ανώνυμος είπε...

χρηστο σεβαστη ομαδα ο αιο αλλα τι σχεση εχει με τον παναι? οση η λεστερ με τη ματζεστερ. καμμια σχεση η ψυχολογια των φιλαθλων

Ανώνυμος είπε...

ειναι η πρωτη φορα που γραφω στο blog και θα ηθελα να σηλειωσω καποια πραγματα.πρωτα απο ολα χρηστο σε ευχαριστω που ξεκινησες αυτο το χωρο και για το χρονο που του αφιερωνεις.για τα σχολια που γινονται μεσα στο σαιτ τα οποια περιεχουν αντιπαραθεσεις μεχρι και προσβολες σαφως και διαφωνω αλλα η γκρινια και η υπερβολη δεν ειναι χαρακτηριστικο των οπαδων του παναιτωλικου αλλα των ελληνων γενικοτερα.ακομα οι πολλες αποψεις και η διαφορετικοτητα αυτων προερχονται απο την συγχηση που εχει ο κοσμος του πανιτωλικου και αυτο θα μου επιτρεψεις να πω οτι ειναι αποκλειστικο κατωρθωμα της διοικησης.η διοικηση κρινεται γιατι δεν δινει ξεκαθαρα τη θεση της για το τι συμβαινει στην ομαδα και αφηνει το κοσμο στην αγνοια,αν φταινε οι παιχτες που αλλαζουν καθε χρονο σαν τα πουκαμισα ας μας πουν ποιος ειναι υπευθυνος για την επιλογη αυτων,αν φταινε οι εξωτερικοι παραγοντες οπως διατησια και αλλα συμφεροντα παλι να βγουν να πουν οτι κυριοι εμεις δεν προκειται να πληρωσουμε για να ανεβουμε κατηγορια και να ειναι σιγουροι οτι το γηπεδο παλι θα ειναι πιο γεματο απο ποτε.ο κοσμος του παναιτωλικου θελει καθαρες εξηγησεις και το μονο που εισπρατει κατα την γνωμη μου ειναι αλαζονεια απο ολους τους αρμοδιους για τα θεματα της ομαδας.οσο για τον αν ο κοσμος θα πρεπει να ευχαριστει η να κρινει τη διοικηση κωστουλα θα πρεπει να τα κανει και τα δυο.να τον ευχαριστει για τα εργα του που φαινονται παντου αλλα και να του θυμιζει οτι η ομαδα ανηκει στον κοσμο της και η διοικηση θα πρεπει να εκφραζει και οχι να προσπαθει να το παιξει διαφορετικη και για να καλυψει τισ αδυναμιες που ειναι εμφανεις στον ποδοσφαιρικο χωρο.η διοικηση θα κρινεται ακομα γιατι δεν μας κανει χαρη επειδη διοικει το παναιτωλικο,εμεις τους εχουμε αναθεσει αυτο το εργο και εμεις τους κανουμε χαρη.και οσο για τα εκατομμυρια που πεφτουν δεν μετρουν οσο οι καθαρες εξηγησεις,δεν ζητησαμε εμεις να ριξουν αυτα τα λεφτα και να ειμαστε δεσμευμενοι στην ευγενικη καλοσυνη του κωστουλα και οσο για τα προτυπα συγχρονης διοικησης οποιοσδηποτε εχει γνωσεις μανατζεμεντ μπορει να γελαει με αυτα γιατι ο παναιτωλικος στηριζεται αυστηρα στην τσεπη της διοικησης και οχι σε δικα του εσοδα(που ειναι το λεγομενο συγχρονο μανατζεμεντ)και οποτε η διοικηση αποφασισει να κοψει τις αυξησεις μετοχικου κεφαλαιου ο παναιτωλικος θα γυρισει εκει που ηταν και ακομα χειροτερα,τοσο δομημενη ειναι λοιπον η περιφημη προοπτικη της παε.φαινεται λοιπον καθαρα οτι η διοικηση δεν εχει πλανο απλα εχει ακομα λεφτα για πεταμα και προσωπικα εγω κρινω οτι δεν νοιαζεται για το πως θα ειναι ο παναιτωλικος μετα απο αυτους.κωστουλας και οι υπολοιποι νοιαζονται μονο για την εξαργυρωση της επιτυχιας που ειχαν στην ζωη του με το να κανουν ολους εμας να ασχολουμαστε μαζι τους αντι να κοιταμε την ομαδα σαν συλλογο και οχι σαν προσωπα.οσο λοιπον υπαρχουν λεφτα για ξοδεμα εχει καλως και η ασυλια καλα κρατει αν και δεν θα επρεπε να ειναι ετσι,και κατι τελευταιο για την στηριξη στην διοικηση πιστευω οτι ειναι η μεγαλυτερη που εχει δωθει σε καποια απο τις διοικησεις που περασαν απο τον παναιτωλικο και ηταν σωστο γιατι ηταν και ειναι η καλυτερη διοικηση αλλα δεν πλησιαζει ουτε κατα το μισο μια σωστη διαχειρηση παε.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Φίλε 6:32
Συγχαρητήρια για το σχόλιό σου, που είναι από τα πιο σοβαρά και τεκμηριωμένα που έχουν γραφεί. Εκτός των άλλων είναι και η επιβεβαίωση αυτών που υποστηρίζω στην ανάρτηση. Ότι η μεμψιμοιρία είναι εύκολη και ανέξοδα μπορεί να την επιλέξει ο καθένας. Ο δημιουργικός προβληματισμός (που περιέχει το σχόλιό σου) και η κατάθεση προτάσεων αποτελεί ισχνή μειοψηφία.
Όσο για την ουσία του σχολίου σου, εξυπακούεται ότι ούτε η διοίκηση, ούτε κανένας άλλος δεν είναι υπεράνω κριτικής. Αντιθέτως επιβάλλεται η γόνιμη και εποικοδομητική κριτική.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Υπάρχουν πολλά Blog που προσφέρουν (αν δεν επιδιώκουν) τη δυνατότητα να χυδαιολογήσει κάποιος, να βρίσει, να σπηλώσει. Στο συγκεκριμένο Blog η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έμπρακτα αποδεικνύει ότι επιθυμεί να λειτουργήσει σε διαφορετικό επίπεδο. Έτσι, για πρώτη φορά αναγκάζομαι να διαγράψω μηνύματα που έχετε γράψει και σ’ αυτή την ανάρτηση και κάθε άλλη. Το ίδιο θα κάνω σε κάθε ανάλογη περίπτωση από δω και πέρα. Από την πρώτη ημέρα γράφω επώνυμα και δεν κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου. Επειδή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα όποιος καταθέτει τις απόψεις του χωρίς να εξυπηρετεί συμφέροντα, καλό είναι να μην γράφει ανώνυμα. Ξέρετε ότι μπορώ να επιλέξω μόνο την δημοσίευση επώνυμων σχολίων, αλλά εξ’ αρχής δεν το έκανα, γιατί θεωρώ ότι μπορούμε να εκφραστούμε κόσμια χωρίς περιορισμούς. Αν μερικοί το εκλαμβάνουν ως ευκαιρία να βγάλουν τα απωθημένα τους κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία, κακό του κεφαλιού τους.
Υ.Γ. για τους αδαείς: Δεν υπάρχει κανένας που να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και να μην αφήνει το στίγμα του.